За Бойко Борисов АЕЦ Белене вече е красив проект, руските реактори

...
За Бойко Борисов АЕЦ Белене вече е красив проект, руските реактори
Коментари Харесай

Борисов повиши АЕЦ "Белене" от гьол до красив проект

За Бойко Борисов АЕЦ " Белене " към този момент е хубав план, съветските реактори са български, а в довършването на централата може да взе участие цветен консорциум, в който " Росатом " си партнира с компании от Съединени американски щати, Франция и Германия. Новините заваляха по време на годишната среща на премиера с Американската комерсиална камара в България (Амчам). На форума в София Борисов дръпна дълга тирада, в която за следващ път се опита да изясни какъв брой прелестна е договорката за покупката на американските изтребители Ф-16 и по какъв начин е трябвало да преодолява " подлата опозиция " против нея. Пред представителите на американския бизнес у нас той наблегна и на енергийни тематики, като се похвали, че България интензивно строи газови връзки със съседите, с цел да може да получава природен газ от разнообразни източници, и намекна, че разчита на щатски компании да доставят газ.

" Докато другите си приказват, ние сме си създали връзката с Турция. Нима е елементарно да направиш интерконектор с Гърция, половин милиард коства, само че се строи, тъй че да имаме действителна диверсификация на газ. Проведохме конкурс, избрахме реализатори и " Балкански поток " се строи. Така че работата е кой да доставя полутечен газ ", изясни министър-председателят.  Той посочи, че за интерконекторите ще се използват  " най-мощните реверсивни компресорни станции на американската " Солар ", посредством които природен газ ще може да тече и в двете направления ". 

Пред членовете на " Амчам " Бойко Борисов ненадейно увеличи АЕЦ " Белене ", която преди ядно наричаше " гьола ", до  " хубав план ". И още по-изненадващо издаде детайлности от " кухнята ", като заяви, че има огромен шанс руската " Росатом ", американската " Дженерал Електрик ", френската " Арева " и германска фирма заедно да създадат нуклеарната централа. " Така, както консорциумът е подал документи, с американски турбини, се получава хубав план. Не можем да се оплачем от неналичието на интерес от мощни компании ", разясни министър председателят. След това уточни, че съветските реактори, доставени на площадката в Белене, не са съветски, а са български. " Тази доктрина - съветска централа, съветски реактори, тя не съществува, българският поданик е заплатил цялостната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши ", обоснова се Борисов, пренебрегвайки обстоятелството, че без значение чия благосъстоятелност са, реакторите си остават съветска технология. Малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че консорциум, за какъвто приказва министър председателят, не съществува, само че е допустимо да бъде основан в границите на процедурата за АЕЦ на вложители и строители на АЕЦ  " Белене ".  

Борисов напоително изясни пред представителите на " Амчам " какъв брой " гневна " и " подла " е била съпротивата против договорката за военните самолети. Без да прецизира от кое място е пристигнал " подлият " отпор, той благодари на министрите си Владислав Горанов и Каракачанов, че са направили процеса " необратим ". Премиерът показа, че България е побързала да преведе парите за изтребителите - 1.256 милиарда $, " с цел да не може договорката да бъде съборена ". През лятото той и министър Горанов твърдяха друго - че предплатеното заплащане на цялата сума е било по гледище на американците, защото България нямала кредитна история с сходен жанр покупко-продажби.

 

БЕЗ ИЗКУШЕНИЯ 

Българският министър председател даде да се разбере, че е извънредно удовлетворен от покупката на 8-те изтребителя - нищо, че те занапред ще се създават, че първият ще пристигна след 4 години, а колосалният разход за покупката им наду бюджетния недостиг с 1.8 милиарда лв..  " Когато приказваш за национална сигурност, за участие в НАТО в един раздорен регион, ние закупихме най-хубавото, което се създава от този клас в света. Не се изкушихме за по-малко пари с израелските или португалските самолети. Да, можеше да ги дадем за пенсии и заплати, само че нашите водачи, а и цялата войска заслужават най-хубавото ", уточни министър председателят. Борисов се оплака пред американските компании, че незаслужено е упрекван в лобизъм и в " договорка " сред българското и американското държавно управление. Той уточни, че е имал диалози с президента Тръмп (неизвестно кога), с шефа на департамента, със заместител държавния секретар Съливан: " Винаги сме поставяли геостратегическата ориентировка и мощ на България на единственото място в единствения диалог ", съобщи Борисов.

 

ГЕОПОЛИТИКА

НАТО и сътрудниците й да разположат съвременни противовъздушни системи и системи за отбрана на черноморското крайбрежие в България и Румъния, поучават специалисти от Корпорация " Ранд ". На семинар, отдаден на сигурността в региона на Черно море, проведен от американския изчерпателен център, черноморският район е показан като основен за съревнованието сред Русия и Запада за бъдещето на Европа. В рекомендациите категорично се показва, че за сигурността на Черноморския район няма чисто военно решение, по тази причина специалистите от американския институт предлагат Западът да създаде ефикасна единна тактика, с цел да противостои равностойно на Русия. Тя би изисквала по-добри интегрирани старания в областта на стратегическите връзки, както и сполучливо опълчване на хибридните и на киберзаплахите. Сред другите рекомендации са по-видим ангажимент на Европейски Съюз и Запада в района като стопански планове, развиване на районната инфраструктура и начинания за интеграция, както и намиране на способи за изнасяне на " борбата " с Русия отвън района на Черно море, в региони, където съветските ползи са уязвими.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР